LORADOICHEVA.COM


Профилактиката

Колкото по-рано се открие и лекува рака на гърдата, толкова по-голям е шансът за излекуване. Във Великобритания например, на всички жени между 50 и 69 години се правят мамогрфии (рентгенова снимка на гърдата) на всеки 3 години, като част от Националната програма за профилактика на рака на гърдата. Целта е да се улови рака рано, за да има по-голям шанс за успешно лечение. На жените над 70 години също са подсигурени мамографски изследвания. Жените между 40 и 50 години, които имат близък роднина с рак на гърдата, по уговорка със семейния си лекар, също се включват в програмата.

Мамографията може да открие промени в млечната жлеза, преди да се оформи бучка, достатъчно голяма, за да се напипа.

Самоусещане на гърдата

Важно е да знаете, как се чувстват гърдите ви в различните периоди на месеца. Тогава ще можете бързо да усетите промените, които не са нормални за вас.Ако сте забелязали нещо необичайно в гърдите ви, уговорете си час при личния лекар, за да ви прегледа.

Лекарски преглед

След като навършите 30 години продължавайте с месечните прегледи на гърдите, които правите сама, но посетете вашия семеен лекар поне веднъж в годината за профилактичен преглед или специалист поне веднъж на 3 години.

Лекарят ще прегледа гърдите ви за промени в размера или формата или наличие на някакви образувания. Това става по подобен начин, по който вие преглеждате гърдите си сами. Лекарят обаче ще направи това професионално.