Най-често задавани вапроси:

- Какво е Мамографията?

Мамогрфията е изследване с рентгенови лъчи на млечната жлеза. Свалят се всички дрехи от горната част на тялото, включително и сутиена. Апаратът се поставя така, че гърдата да е срещу рентгеновата машина и притисната. Правят се по две рентгенови снимки от различни ъгли на всяка гърда.

Млечната жлеза трябва да бъде притисната, за да се задържи неподвижно и да се получи ясна картина. Повечето жени намират това за некомфортно, а за някои е болезнено. Въпреки това трябва да се стои неподвижно за по-малко от минута, докато се прави снимката

- Как да се изследваме сами?

След навършване на 20 години всяка жена трябва да привикне да прави сама месечен преглед на гърдите си. Най-подходящото време за това е седмицата след приключване на месечния цикъл. Следвайте стъпките, описани по-долу:

Застанете пред огледалото с ръце, прибрани до тялото и огледайте гърдите си за промени. След това вдигнете ръце над главата и огледайте отново.
Поставете ръце на ханша и стегнете мускулите на гръдния кош. Внимателно разгледайте формата и външния вид на гърдите си и следете за всяка необичайна промяна.

Застанете под душа или във ваната и насапунисайте ръцете си. Поставете лявата ръка на тила. Пръстите на дясната приберете един до друг и започнете да ги движите с леко притискане по лявата гърда чак до подмишницата. Повторете същото и за дясната гърда.
Леко притиснете зърната на всяка гърда между палеца и показалеца си, за да проверите за изтичане на секрет.

Винаги имайте предвид, че повечето подутини и промени не са симптоми на рак на гърдата. Най-често това са безопасни кисти или бучки, които се лекуват лесно. Но при всяко съмнение, задължително се обърнете към лекар!

- Ултразвукът ?

Ултразвукът използва звукови вълни, за да изгради образ на млечната жлеза. Ултразвукът може да покаже дали бучката е солидна (съставена от клетки) или е киста, пълна с течност. Изследването може също така да покаже дали солидната бучка е с доброкачествен или злокачествен характер.
Необходимо е да се свалят дрехите от горната част на тялото и жената да легнете на болничната кушетка. Лекарят поставя специален гел върху гърдата и движи малък апарат, подобен на микрофон, върху покритата от гел област. Така се получава изображение на тъканта на гърдата на екран. Ултразвукът е безболезнен и отнема само няколко минути.