LORADOICHEVA.COM


Какво е Мамографията?

Мамогрфията е изследване с рентгенови лъчи на млечната жлеза. Свалят се всички дрехи от горната част на тялото, включително и сутиена. Апаратът се поставя така, че гърдата да е срещу рентгеновата машина и притисната. Правят се по две рентгенови снимки от различни ъгли на всяка гърда.

Млечната жлеза трябва да бъде притисната, за да се задържи неподвижно и да се получи ясна картина. Повечето жени намират това за некомфортно, а за някои е болезнено. Въпреки това трябва да се стои неподвижно за по-малко от минута, докато се прави снимката

Как да се изследваме сами?

След навършване на 20 години всяка жена трябва да привикне да прави сама месечен преглед на гърдите си. Най-подходящото време за това е седмицата след приключване на месечния цикъл. Следвайте стъпките, описани по-долу:

Застанете пред огледалото с ръце, прибрани до тялото и огледайте гърдите си за промени. След това вдигнете ръце над главата и огледайте отново. Поставете ръце на ханша и стегнете мускулите на гръдния кош. Внимателно разгледайте формата и външния вид на гърдите си и следете за всяка необичайна промяна.

Застанете под душа или във ваната и насапунисайте ръцете си. Поставете лявата ръка на тила. Пръстите на дясната приберете един до друг и започнете да ги движите с леко притискане по лявата гърда чак до подмишницата. Повторете същото и за дясната гърда. Леко притиснете зърната на всяка гърда между палеца и показалеца си, за да проверите за изтичане на секрет.

Винаги имайте предвид, че повечето подутини и промени не са симптоми на рак на гърдата. Най-често това са безопасни кисти или бучки, които се лекуват лесно. Но при всяко съмнение, задължително се обърнете към лекар!

Ултразвукът?

Ултразвукът използва звукови вълни, за да изгради образ на млечната жлеза. Ултразвукът може да покаже дали бучката е солидна (съставена от клетки) или е киста, пълна с течност. Изследването може също така да покаже дали солидната бучка е с доброкачествен или злокачествен характер.
Необходимо е да се свалят дрехите от горната част на тялото и жената да легнете на болничната кушетка. Лекарят поставя специален гел върху гърдата и движи малък апарат, подобен на микрофон, върху покритата от гел област. Така се получава изображение на тъканта на гърдата на екран. Ултразвукът е безболезнен и отнема само няколко минути.